Cesta s příběhem

Oblečení na desetidenní trek v přírodě

cesta s příběhem, Norsko, Jotunheimen, trek, oblečení, co si obléct do přírody

Stalo se Vám někdy, že musíte do šedesátilitrového batohu narvat oblečení na deset dní a k tomu všechno ostatní? Mám pro Vás špatnou zprávu… Do takového batohu nenarvete zhola nic. Abyste nemuseli tahat třicet kilo na zádech, musíte plno věcí vyloučit a obrečet. V prvním článku jsem vám napsala seznam věcí, co si sbalit do krosny. Dneska vám podrobněji popíšu oblečení, které jsem si brala já na naši cestu národním parkem Jotunheimen. Podotýkám, že tento seznam je individuální a každému může vyhovovat něco jiného. 
  • Pláštěnka nebo nepromokavá větru odolná bunda – Já jsem zvolila druhou variantu. Mnoho kamarádů mi ji doporučilo. Důvod je jednoduchý – je to pohodlnější. Investice je vyšší, ale určitě se vyplatí. Svou bundu jsem koupila v obchodě Helly Hansen. Pro mě byla zásadní jedna věc – voděodolnost. Proto jsem si vybrala bundu s 15 000 mm vodního sloupce. To vám jistě do deštivého Norska stačí. Doporučuji koupit lehký a tenký materiál. Nezapomínejte, že pod bundou budete mít další dvě až tři vrstvy – termo prádlo, tričko a fleecovou mikinu.
  • Termo prádlo – Vzala jsem si na cestu dvě sady triček s dlouhým rukávem a kalhotami. Využila jsem je jak při chůzi, tak jako pyžamo. Já si koupila i jedno tričko se zateplenou bederní částí a nemohla jsem si jí vynachválit. V zimě je fakt skvělá!
  • Outdoor kalhoty – Doporučuji určitě nepromokavé kalhoty. Bohužel jsem žádné nesehnala, tak jsem musela přežít s běžeckými kalhotami a teplými legíny. V jedné části treku jsem spadla a vymáchala se ve sněhu… co bych v tu dobu dala za nepromokavé kalhoty :)
  • Mikina – Začíná přituhovat. Mikiny jsou velké a do batohu se jich moc nevejde. Určitě si rozmyslete počet. Já jsem díky bohu nacpala do krosny dvě, ale Martin měl pouze jednu. Takže i s tou se dá přežít! J Snažte se vybírat mikinu podle hřejivosti. Pod touto vrstvou máte termo prádlo, takže nemusíte řešit materiál, který odvede pot. Já jsem si nakonec vybrala fleecovou, která se dá zapnout až ke krku.
  • Tričko – Vybrala jsem si tři trička, která byla funkční a nejvíce skladná.
  • Spodní prádlo – I tady vás vyvedu z omylu! Každý den čistý prádlo mít nebudete! Z podprsenek jsem si vzala dvě sportovní. Kalhotky jsem vybírala ty nejpohodlnější. Nevybírejte umělý materiál, který používá většina prodejců spodního prádla na běžné nošení. Doporučuji z Merina nebo z jiného antibakteriálního materiálu, který se zpocením zahřeje a je dlouhou dobu bez zápachu. Určitě nekupujte kotníkové ponožky, ve kterých vám bude zima, ale použijte dlouhé funkční fusky.
  • Čepice (šátek) a rukavice – Vězte, že Vám může být zima. Čepice vám udrží uši v teple a neprofoukne.
  • Boty – O botách jsem vám psala v minulém článku. Ale pro zopakování… Boty jsou základ! Určitě investujte, protože Vám vydrží několik sezón. Já se doporučuji zaměřit na kůži v kombinaci s GORE-TEX membránou. Koupila jsem si boty od značky Salomon o číslo větší než je moje noha, protože při celodenním chození vám může noha nafouknout a bota se může stát nepohodlná. Nezapomeňte, že bota by měla být prošlápnutá a nepromokavá.
Tak a to je všechno! Podle popisu to vypadá, že se toho do batohu vejde dost… Počítejte ale s tím, že většinu oblečení budete mít na sobě. Věřím tomu, že jsem mohla ušetřit nějaké místo a pár věcí ještě vyházet. Nebojte, není to tak hrozný, jak to vypadá. Každý má své limity a já jsem své ještě nepřekonala. Uvidíme příště… třeba se vzdám ještě jednoho trička nebo ponožek! Všem přeju hodně sil na ten pravý výběr!
Sdílet
Designed By Blogger Templates